Cách Nhận Biết Loại Da Và Phân Biệt Loại Da Đơn Giản

Xhepi si të dalloni llojin e lëkurës dhe si të dalloni llojin e lëkurës thjesht ju ndihmon të përcaktoni shpejt llojin e lëkurës tuaj. Nga atje, është e lehtë të zgjidhni produktet më të përshtatshme dhe efektive të kujdesit të lëkurës për lëkurën tuaj.


Ju nuk e dini se cili është lloji i lëkurës tuaj, nuk mund të zgjidhni produktet e duhura të kujdesit për lëkurën tuaj? Mos u shqetësoni, këtu është një mënyrë e thjeshtë për të dalluar llojin e lëkurës për t’ju ndihmuar të përcaktoni shpejt llojin e lëkurës tuaj, duke zgjedhur kështu me lehtësi produktet më të përshtatshme dhe më efektive për kujdesin e lëkurës!

Cila është rëndësia e njohjes dhe dallimit të llojeve të lëkurës?

Lëkura është organi ynë më i madh dhe kujdesi për të është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Kujdesi për lëkurën është një art dhe shkencë, dhe duhet të drejtohet me kujdes dhe me mendim. Aspekti më i rëndësishëm i kujdesit të lëkurës nuk është gjetja e rutinës së duhur të kujdesit të lëkurës ose përdorimi i përbërësve të veçantë, por gjetja e produktit të duhur që funksionon për ju.

Tregu i sotëm i kozmetikës është i përmbytur me produkte të ndryshme të kujdesit të lëkurës që janë të përshtatura për lloje specifike të lëkurës. Pra, njohja e llojit të lëkurës tuaj mund t’ju ndihmojë të gjeni produktin e duhur për ju, për përfitime optimale të kujdesit për lëkurën pa dëm apo efekte anësore për ju.

Përcaktimi i llojit të gabuar të lëkurës, zgjedhja e produkteve të gabuara të kujdesit të lëkurës që janë të përshtatshme për lëkurën tuaj, jo vetëm që nuk mund të sjellë efektet e dëshiruara të kujdesit të lëkurës, por edhe të përkeqësojë problemet e lëkurës që po përjetoni aktualisht, duke çuar në acarim të panevojshëm si p.sh. skuqje, kruajtje, thatësi, qërim i lëkurës, akne, ….

Dallimi dhe njohja e llojeve të lëkurës

Njohja dhe dallimi i llojeve të lëkurës e bën të lehtë për ju që të zgjidhni produktet e duhura për kujdesin e lëkurës

Lëkura e të gjithëve është unike, por ka disa lloje të zakonshme të lëkurës që ju ndihmojnë të përcaktoni se cili lloj lëkure është më i afërt me tuajin. 5 llojet kryesore të lëkurës që hasen zakonisht sot përfshijnë: lëkurën e thatë, lëkurën e yndyrshme, lëkurën e kombinuar, lëkurën normale dhe lëkurën e ndjeshme.

Cili është ndryshimi midis llojit të lëkurës dhe gjendjes së lëkurës?

Është e rëndësishme të theksohet ndryshimi midis llojit të lëkurës dhe problemeve të lëkurës kur bëhet fjalë për kujdesin dhe trajtimin. Shqetësimet mund të përfshijnë gjëra të tilla si rrudhat ose shenjat e plakjes, hiperpigmentimin ose thatësinë e përkohshme dhe mund të përfshijnë lloje të ndryshme lëkure. Për shembull, shumë njerëz mendojnë se lëkura e prirur ndaj akneve është një lloj; Megjithatë, praktikisht çdo lloj lëkure është në rrezik për aknet.

Kushtet e lëkurës gjithashtu mund të ndryshojnë me kalimin e kohës ose mund të ndikohen nga ndryshimet në mjedis, moshë ose hormone. Për shembull, lëkura juaj mund të prodhojë më shumë vaj në verë, por më e thatë në dimër. Ose mund të përjetoni më shumë akne ose lëkurë të yndyrshme si adoleshente, ose në periudha të caktuara gjatë ciklit tuaj menstrual. Në këto raste, shqetësimet tuaja për lëkurën mund të kenë ndryshuar, por lloji i lëkurës tuaj zakonisht mbetet i njëjtë.

Mbani parasysh këtë kur zgjidhni produkte për kujdesin e lëkurës. Ju mund t’ju duhet të gjeni një numër produktesh të veçanta për të adresuar shqetësimet e përkohshme, por duhet të keni një regjim solid të kujdesit për lëkurën me produkte që funksionojnë për llojin tuaj të lëkurës.

Tham Khảo Thêm:  TOP 15 Nước Hoa Louis Vuitton Cho Nam & Nữ Được Yêu Thích Nhất 2022

Si të njohim llojin e lëkurës?

Ju mund të përcaktoni lehtësisht llojin e lëkurës tuaj me 1 nga 4 testet e thjeshta më poshtë. Këto teste bazohen kryesisht në ndjesinë dhe vëzhgimin, dhe arrihen duke ekzaminuar lëkurën në gjendjen e saj natyrale dhe të pastër, duke i kushtuar vëmendje të veçantë nivelit të vajit të pranishëm.

1. Testi i ditës

Mënyra më e lehtë për të treguar llojin e lëkurës tuaj është të përdorni një pastrues të butë në mëngjes, ta thani dhe ta lini të veprojë gjatë ditës. Në fund të ditës, kontrolloni gjendjen e lëkurës tuaj ndërsa kërkoni për shenja specifike për çdo lloj lëkure:

  • Lëkura normale ndihet e butë dhe elastike pa shenja të dukshme vaji, thatësie ose acarimi
  • Lëkura e thatë ndihet e shtrënguar dhe e ashpër në prekje, dhe mund të shkrihet
  • Lëkura e yndyrshme duket e shndritshme dhe ndihet me shkëlqim në prekje.
  • Lëkura e kombinuar është e yndyrshme në zonën T dhe e thatë ose normale në pjesën tjetër të fytyrës
  • Lëkura e ndjeshme mund të bëhet e kruar dhe e përflakur, dhe mund të shfaqet e kuqe ose me njolla.

Mënyra më e lehtë për të identifikuar llojin e lëkurës

Mënyra më e lehtë për të identifikuar llojin e lëkurës

2. Kontrolloni menjëherë pas larjes së fytyrës

Nëse nuk doni të prisni gjithë ditën për të përcaktuar rezultatet tuaja, mund të kontrolloni gjendjen e lëkurës tuaj pasi të keni larë fytyrën me një pastrues të butë, ta thani dhe të prisni rreth 30 minuta.

Pas rreth 30 minutash, mund të vëzhgoni gjendjen e lëkurës tuaj dhe të kërkoni për shenjat e listuara më sipër për të përcaktuar llojin e lëkurës tuaj.

3. Si të identifikoni llojin e lëkurës me anë të letrës për pastrimin e vajit

Lani fytyrën tuaj në mëngjes me një pastrues të butë sipas dëshirës tuaj. Sigurohuni që të përdorni një formulë të butë që nuk është shumë e ashpër për lëkurën tuaj. Më pas, thajeni fytyrën me një peshqir të butë pambuku dhe lëreni të zhveshur.

Mos aplikoni asnjë produkt në lëkurë për një orë. Pas tre orësh, vendosni një jastëk në zona të ndryshme të fytyrës për disa minuta për të përcaktuar nivelin e shkëlqimit.

Nëse letra ngjitet me të dhe vëreni njolla vaji kur e hiqni, me siguri keni lëkurë të yndyrshme. Nëse letra është ngjitëse, por pa ndonjë njollë të dukshme të yndyrshme, lloji i lëkurës tuaj është ndoshta normal; Nëse nuk ngjitet fare, mund të keni lëkurë të thatë.

Lëkura e kombinuar do të sekretojë vaj në letër ku bie në kontakt me zonën T.

Shënim: ky test nuk mund të ndihmojë në përcaktimin nëse keni lëkurë të ndjeshme.

Si të identifikoni llojin e lëkurës me anë të letrës për pastrimin e vajit

Si të identifikoni llojin e lëkurës me anë të letrës për pastrimin e vajit

4, Kontrolloni elasticitetin e lëkurës

Testi i elasticitetit të lëkurës mat butësinë e lëkurës tuaj. Thjesht duhet të vendosni dorën në fytyrë dhe të vëzhgoni elasticitetin e lëkurës.

Lëkura e thatë është rezultat i mungesës së vajrave dhe lipideve natyrale, të cilat ndihmojnë në mbajtjen e lëkurës tuaj të butë dhe fleksibël; Nëse lëkura juaj nuk rikthehet shpejt pasi keni vendosur dorën mbi të, është e mundur që lëkura juaj të jetë lëkurë e thatë. Ndërkohë, llojet normale dhe të yndyrshme të lëkurës do të kthehen shpejt në normalitet pas aplikimit.

Shënim: kjo metodë e identifikimit të llojeve të lëkurës nuk identifikon qartë llojet e lëkurës, megjithatë duhet të kombinoni mënyrat e tjera të identifikimit të mësipërm për të marrë rezultatet më të sakta.

Tham Khảo Thêm:  Dầu Gội Khô Là Gì? Loại Nào Tốt? Top 15 Dầu Gội Khô Bán Chạy Nhất 2023

Dallimi i llojeve të lëkurës dhe kujdesi efektiv

Lekure e yndyrshme

Lëkura e yndyrshme shpesh ka një shkëlqim të vazhdueshëm sepse lëkura ka tendencë të prodhojë shumë sebum, veçanërisht rreth zonës së fytyrës dhe qafës. Prodhimi i tepërt i vajit mund të bllokojë poret tuaja ose t’i bëjë ato të duken të zgjeruara, duke çuar në shpërthime. Një shqetësim i zakonshëm i lëkurës së yndyrshme është shpesh shpërthimi i akneve si pikat e zeza dhe pikat e bardha që ndodhin për shkak të akumulimit të qelizave të vdekura, papastërtive dhe vajit në pore.

Megjithatë, lëkura e yndyrshme ka edhe anën e saj pozitive që mund t’ju ndihmojë të dukeni më të rinj për më gjatë, pasi vajrat natyralë mbrojnë pengesën e lëkurës dhe parandalojnë shfaqjen e linjave të holla dhe rrudhave në lëkurë.

Lekure e yndyrshme

Lekure e yndyrshme

Këshillë për kujdesin e lëkurës: Për produktet, kërkoni formula hidratuese më të lehta, me bazë uji. Eksfolimi i rregullt me ​​përbërës si Acidi Salicilik, përdorimi i tonerëve/tonerëve pa alkool dhe larja e fytyrës dy herë në ditë mund të ndihmojë në largimin e papastërtive dhe sebumit të tepërt për të balancuar nivelet e lagështisë së lëkurës suaj. Mik. Shmangni përdorimin e tepërt të kozmetikës që mund të bllokojë poret dhe të shkaktojë çarje.

Lëkurë të thatë

Lëkura e thatë është lloji i lëkurës që mund të ndjehet i shtrënguar, i djegur apo edhe i ashpër. Elasticiteti i lëkurës priret të jetë i ulët për njerëzit me lëkurë të thatë, duke rezultuar në lëkurë të thatë ose kruarje. Kjo ndodh për shkak të mungesës së prodhimit natyror të vajit, i cili ndikohet kryesisht nga gjenetika, si dhe faktorë të jashtëm si ndryshimet hormonale, kushtet klimatike dhe zgjedhjet e stilit të jetesës. Avantazhi i lëkurës së thatë është se poret tuaja janë më të vogla, kështu që jo vetëm që duket më pak e yndyrshme, por është gjithashtu më pak e prirur ndaj puçrrave.

Lëkurë të thatë

Lëkurë të thatë

Këshillë për kujdesin e lëkurës: Mungesa e vajrave natyralë dhe sebumit duhet kompensuar, ndaj zgjidhni produkte me bazë vaji ose kremi. Përdorimi i një humectant ndihmon lëkurën të rifitojë lagështinë e saj natyrale dhe forcon barrierën e saj mbrojtëse. Vajrat e fytyrës të pasura me acid oleik si vaji i avokados dhe vaji i bajames së ëmbël mund të ndihmojnë në ushqimin e lëkurës tuaj së bashku me hidratuesit dhe serumet tuaja të zakonshme. Për më tepër, zbutës si Squalene mund të ndihmojnë në hidratimin e lëkurës, duke e lënë atë më të lëmuar dhe më të tonifikuar.

Lëkurë e kombinuar

Lëkura e kombinuar kategorizohet nga zona e yndyrshme T (balli, hunda dhe mjekra) dhe zonat më të thata rreth faqeve dhe nofullës. Pjesët më të yndyrshme të lëkurës janë për shkak të mbiprodhimit të sebumit, ndërsa pjesëve më të thata u mungon sebumi dhe lipidet esenciale. Ky është një lloj kompleks lëkure sepse çështje të ndryshme duhet të trajtohen njëkohësisht për të arritur ekuilibrin optimal të lëkurës.

Lëkurë e kombinuar

Lëkurë e kombinuar

Këshillë për kujdesin e lëkurës: Trajtimet e synuara duhet të përdoren në mënyrë ideale për pjesë të ndryshme të fytyrës. Për zonat me yndyrë, përdorni një eksfoliant BHA dhe një hidratues të lehtë me bazë xhel për të parandaluar bllokimin e poreve. Nga ana tjetër, për zonat me lëkurë të thatë, përdorni një hidratues me bazë vaji për të hidratuar dhe ushqyer. Përfshini produkte për kujdesin e lëkurës që ndihmojnë në rivendosjen e ekuilibrit të lëkurës.

Tham Khảo Thêm:  Toner Là Gì? Tác Dụng Và Cách Sử Dụng Toner Hiệu Quả Nhất 2023

Lëkurë normale

Lëkura normale është kombinimi perfekt për të mos qenë shumë i yndyrshëm apo i thatë. Nivelet e lagështisë dhe të sebumit janë të balancuara mirë, duke rezultuar në pore të vogla, qarkullim të mirë të gjakut dhe një ton të barabartë të lëkurës. Edhe puçrrat e herëpashershme ose periudhat e lëkurës së thatë zhduken shpejt.

Lëkurë normale

Lëkurë normale

Këshillë për kujdesin e lëkurës: Meqenëse lëkura juaj nuk është shumë e yndyrshme, e thatë apo e ndjeshme, jeni të lirë të eksperimentoni me produkte dhe formula më të reja pa rrezikun e një reagimi të keq. Megjithatë, fokusohuni në mbrojtjen e mirë të lëkurës tuaj duke pastruar, hidratuar dhe aplikuar krem ​​kundër diellit çdo ditë për ta mbajtur atë rrezatuese dhe të ekuilibruar. Lëkura normale është më e ndjeshme ndaj plakjes dhe është një nga llojet e para të lëkurës që shfaq shenja plakjeje. Prandaj, është më mirë të filloni të shtoni formula hidratuese dhe kundër plakjes në regjimin tuaj në të 20-at për të parandaluar dhe kujdesur mirë për lëkurën tuaj.

Lëkurë e ndjeshme

Lëkura që irritohet më lehtë dhe reaktive se lëkura normale quhet lëkurë e ndjeshme. Kjo lloj lëkure është e brishtë, shpesh e prirur ndaj nxehtësisë, skuqjes, kruajtjes etj. dhe humbet barrierën e saj mbrojtëse, kështu që mikroorganizmat dhe irrituesit depërtojnë lehtësisht, duke çuar në infeksione dhe reaksione alergjike.

Lëkurë e ndjeshme

Lëkurë e ndjeshme

Këshillë për kujdesin: Një gjë e domosdoshme nëse dëshironi të shmangni alergjitë e lëkurës kur përdorni ndonjë produkt të ri për kujdesin e lëkurës është ta provoni atë në një zonë të vogël të lëkurës përpara se ta aplikoni në të gjithë zonën. Vëzhgoni për 24 orë, nëse nuk ka shenja acarimi ose anomali të tjera, mund ta përdorni lirisht për të gjithë lëkurën tuaj.

Njohja e lëkurës suaj është e rëndësishme për të përcaktuar se cilat produkte për kujdesin e lëkurës do të përdorni dhe si të trajtoni shqetësimet dhe problemet e lëkurës suaj si puçrrat dhe njollat ​​e errëta. Pra, merrni një moment për të identifikuar lëkurën tuaj, duke zgjedhur kështu produktet e kujdesit të lëkurës, si dhe duke ndërtuar një regjim për kujdesin e lëkurës që i përshtatet më së miri lëkurës tuaj. Konsultohuni me një dermatolog në rast se ende keni probleme në llojin e lëkurës tuaj.

Në këtë pikë, artikulli se si të dalloni llojet e lëkurës ka marrë fund. Shpresojmë që përmes artikullit të sotëm të keni pasur mënyra më të dobishme për të njohur llojin tuaj të lëkurës, për të dalluar llojet e ndryshme të lëkurës, nga të cilat mund të zgjidhni produkte për kujdesin e lëkurës si dhe të aplikoni produkte për kujdesin e lëkurës Niveli i kujdesit të lëkurës që i përshtatet më së miri lëkurës tuaj, për të lëmuar , lëkurë e shëndetshme dhe me pamje më të re për më gjatë. Ju uroj gjithmonë të lumtur, të bukur!

Dhe mos harroni të vazhdoni të ndiqni artikujt e mi për të marrë informacione më të dobishme në kujdesin për veten dhe bukurinë, miq!Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cách Nhận Biết Loại Da Và Phân Biệt Loại Da Đơn Giản . Đừng quên truy cập Chaolong TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

TOP 12 Men Vi Sinh Cho Bé Tốt Nhất Được Nhiều Chuyên Gia Khuyên Dùng

Men vi sinh còn được gọi là probiotic có chứa các vi sinh có lợi (lợi khuẩn) giúp cân bằng hệ vi sinh đường ruột, tăng cường…

Canxi Hữu Cơ Là Gì? 10+ Loại Canxi Hữu Cơ Tốt Nhất Hiện Nay

Canxi hữu cơ, một trong những loại canxi đang nhận được nhiều yêu thích từ người dùng bởi khả năng hấp thụ cao, chuyển hóa tốt, ít…

TOP 8 Sữa Rửa Mặt Ohui Hàn Quốc Tốt Nhất Cho Mọi Làn Da

Dòng sữa rửa mặt Ohui đính đàm của Hàn Quốc luôn được nhiều tín đồ làm đẹp Việt yêu thích sử dụng bởi khả năng làm sạch…

TOP 10+ Sữa Rửa Mặt Paula’s Choice Tốt Nhất Cho Từng Loại Da

Sữa rửa mặt Paula’s Choice, một trong những dòng sữa rửa mặt được nhiều tín đồ làm đẹp Việt yêu thích sử dụng với khả năng làm…

TOP 5 Thỏi Son Màu Nâu Sữa Siêu Xinh Siêu Sang Cho Mọi Nàng

Son nâu sữa, một sắc son mới nhưng đủ đốn tim bất cứ cô gái nào bởi vẻ độc đáo, cuốn hút và không kém phần chanh…

TOP 7 Sữa Rửa Mặt Senka Nhật Bản Được Khuyên Dùng Nhất 2023

Nhắc đến dòng sữa rửa mặt “ngon – bổ – rẻ”, sữa rửa mặt Senka Nhật Bản chắc chắn là một trong những gương mặt nổi bật…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *